KIES

Aanmelden? Klik hier

KIES (kinderen in echtscheidingssituatie) Wanneer er verandering komt door een scheiding van hun ouders, verandert alles. Alle zekerheden zijn ineens verdwenen en over het algemeen komen er na de scheiding nog veel meer veranderingen in de situatie van het kind.

Ouders kunnen als partners scheiden, als ouders kunnen ze dit niet. Ze blijven vader en moeder van hun kinderen, zelfs als zij die niet meer (mogen) zien. Kinderen ervaren de scheiding van hun ouders als een groot verlies ondanks de vaak turbulente of vijandige sfeer in de periode die eraan vooraf gaat. Ze hebben altijd hoop dat het nog ooit goed komt, hoe zeer de feiten dit ook mogen tegenspreken. Ouders zijn voor kinderen de meest belangrijke personen in hun jonge leven.
Dit geldt zelfs wanneer een ouder in ogen van anderen een ‘slechte’ ouder is.
De onverbrekelijke band tussen ouder en kind blijft, wat er ook gebeurt. Kinderen zijn bovendien in hoge mate afhankelijk van hun ouders. Wanneer ouders het besluit nemen om uit elkaar te gaan, roept dit niet alleen verdriet en boosheid op bij kinderen maar ook angst, vanwege hun afhankelijkheid.

Mijn ouders zijn gescheiden. En ik dan?

Je ouders blijven altijd je ouders. Maar als ze gescheiden zijn en ruzie blijven maken of niet respectvol met elkaar omgaan, is het voor kinderen moeilijk om daarmee om te gaan. Ze komen hierdoor vaak in een loyaliteitsconflict. Het probleem wordt hier door bij kinderen gelegd.

Zij blijven vaak met vragen en dingen in hun hoofd zitten zoals:

  • Moet ik verhuizen?
  • Ik wil niet kiezen!
  • Hoe gaat het met mijn broer en zus?
  • Ik wil dat het geruzie stopt!
  • Die nieuwe vriend of vriendin van pap of mama….
  • Ik ben boos, bang, verdrietig.
  • Hoe moet het nu verder?
  • Wie helpt mij?

Daarom kan het fijn zijn als je kind mee kan doen met KIES. Het is een spel- en praatprogramma voor kinderen van gescheiden ouders. Misschien snap je iets niet of ben je boos op je ouders. Misschien voel je je verdrietig over de scheiding en alles wat daarna veranderde. Het kan zijn dat het eigenlijk wel meevalt en weer redelijk of goed gaat behalve… Misschien kan je er al best goed mee omgaan en heb je tips voor andere kinderen?

Bij KIES ben je een aantal keren samen met anderen die hetzelfde meemaken als jij. Acht keer kom je samen met andere kinderen die ook gescheiden ouders hebben en een of twee begeleiders die daar speciaal voor getraind zijn. Samen gaan we aan de slag. Bij KIES gaat het er even om hoe alles voor jou is als je ouders gescheiden zijn en hoe jij er mee om kunt gaan. Je hoeft niet te praten en vertellen, het mag. Je mag ook alleen luisteren. Alles blijft in de groep. Het is immers jouw verhaal. Je mag ook vragen stellen en vertellen wat jij eigenlijk wilt.

KIES: door middel van spel, creatieve werkvormen en gesprek doorlopen kinderen met leeftijdgenoten een speciaal voor hen ontwikkeld programma over het proces van de scheiding. Kinderen leren beter om te gaan met de soms verwarrende situatie waarin zij verkeren en gevoelens beter te begrijpen en verwerken.

Aanmelden voor een training op school? 

Wil je je kind aanmelden voor een KIEStraject op school? Geef het door aan de directie of interne begeleider. Klik hier

Meer informatie over de organisatie KIES? Klik hier